Blogi

Monivaikutteinen D-vitamiini

D-vitamiinin tärkeydestä puhutaan paljon, mutta silti moni suomalainen kärsii tietämättään D-vitamiinin puutoksesta. Itse olen vakuuttunut siitä kuinka tärkeää riittävä D-vitamiinin saaminen on vastustuskyvylle ja henkiselle vireydelle.

D-vitamiinia saa auringosta

Tärkein D-vitamiinin lähde on aurinko, mutta Suomessa ei auringonvaloa ole riittävästi saatavilla. Tämän vuoksi D-vitamiinilisä olisi hyvä ottaa osaksi ruokailurutiineihin, jos päivittäisestä ravinnosta ei D-vitamiinin päivittäinen tarve tule täyteen. Perusterve henkilö saattaa ajatella, että ei hän tarvitse D-vitamiinilisää. Tämä voi kuitenkin olla harhaluulo, sillä D-vitamiinin vajausta ei välttämättä tunnista.

Vaikka D-vitamiinin rittävä saanti yhdistetään yleensä kalsiumin ja luuston aineenvaihduntaan, on D-vitamiinilla laajempi vaikutus terveyteen. Riittävä D-vitamiinipitoisuus ehkäisee flunssaa ja vähentää muun muassa a-tyypin influenssan riskiä. D-vitamiinin riittävällä saannilla on vaikutusta myös seuraaviin tauteihin: sydän- ja verisuonitaudit, syöpätaudit, MS-tauti, fibromyalgia, reumataudit, masennus ja diabetes.

D-vitamiinia maidosta

D-vitamiinin lähteet ravinnosta:

  • Kala (lohi, kuha, silakka ja siika)
  • Metsäsienet (erityisesti kantarelli ja suppilovahvero)
  • Broileri
  • Kananmunan keltuainen
  • D-vitamiinilla täydennetyt maitovalmisteet (maidot, piimät, jogurtit, margariinit jne..)

 

D-vitamiinin viranomaissuositus on toistaiseksi vain 7,5 µg, vaikka aikuisen henkilön päivittäinen tarve on 25–50 mikrogrammaa (µg). Saatko sinä tarpeeksi D-vitamiinia? Tätä kannattaa miettiä ;)