Blogi

Monivaikutteinen D-vitamiini

D-vitamiinin tärkeydestä puhutaan paljon, mutta silti moni suomalainen kärsii tietämättään D-vitamiinin puutoksesta. Itse olen vakuuttunut siitä kuinka tärkeää riittävä D-vitamiinin saaminen on vastustuskyvylle ja henkiselle vireydelle.

D-vitamiinia saa auringosta

Tärkein D-vitamiinin lähde on aurinko, mutta Suomessa ei auringonvaloa ole riittävästi saatavilla. Tämän vuoksi D-vitamiinilisä olisi hyvä ottaa osaksi ruokailurutiineihin, jos päivittäisestä ravinnosta ei D-vitamiinin päivittäinen tarve tule täyteen. Perusterve henkilö saattaa ajatella, että ei hän tarvitse D-vitamiinilisää. Tämä voi kuitenkin olla harhaluulo, sillä D-vitamiinin vajausta ei välttämättä tunnista.

Vaikka D-vitamiinin rittävä saanti yhdistetään yleensä kalsiumin ja luuston aineenvaihduntaan, on D-vitamiinilla laajempi vaikutus terveyteen. Riittävä D-vitamiinipitoisuus ehkäisee flunssaa ja vähentää muun muassa a-tyypin influenssan riskiä. D-vitamiinin riittävällä saannilla on vaikutusta myös seuraaviin tauteihin: sydän- ja verisuonitaudit, syöpätaudit, MS-tauti, fibromyalgia, reumataudit, masennus ja diabetes.

D-vitamiinia maidosta

D-vitamiinin lähteet ravinnosta:

 • Kala (lohi, kuha, silakka ja siika)
 • Metsäsienet (erityisesti kantarelli ja suppilovahvero)
 • Broileri
 • Kananmunan keltuainen
 • D-vitamiinilla täydennetyt maitovalmisteet (maidot, piimät, jogurtit, margariinit jne..)

 

D-vitamiinin viranomaissuositus on toistaiseksi vain 7,5 µg, vaikka aikuisen henkilön päivittäinen tarve on 25–50 mikrogrammaa (µg). Saatko sinä tarpeeksi D-vitamiinia? Tätä kannattaa miettiä ;)

Vastaa

 1. Juuli says:

  Hyvällä postauksella viikko käyntiin, kiitos!:) Tämä on aihe, jossa olen todellakin samaa mieltä kanssasi. D-vitamiinia saadaan Suomessa aivan liian vähän. Vaikka maitoon onkin sitä lisätty, jäävät määrät silti aivan liian vähäisiksi. Sekin kertoo jotain, että Suomessa juodaan todella paljon maitoa, mutta osteoporoosia esiintyy silti ja paljon. Jokaisen tulisi miettiä tätä!

 2. Otto says:

  D vitamiini auttoi minulla ainakin talvella, lievensi ns. kaamosmasennusta huomattavasti. Nyt on koko perheen voimin yritetty muistaa ottaa D vitamiinilisä joka päivä.

 3. Leila says:

  Meillä syödään d-vitskuja säännöllisesti. Talvella enemmän kuin kesällä. Pian kesä on taas Suomessakin, toiveena aurinkoiset kelit :)