Blogi

Tuunaus, näin teet sen tyylillä

Tuunaus on keino saada vaatteista ja asusteista yksilöllisiä. Tuunaamisesta innostuneena päätin vihdoinkin aloittaa pitkään suunnittelemani vaatekaappini uudistuksen. Kaappiin on jäänyt paljon vaatteita, joita ei tule jostain syystä käytettyä. Suurin osa niistä oli perusvaatteita, jotka kaipasivat jotakin piristysta ja uudistusta. Olen käynyt vaatekaupoissa hakemassa inspiraatiota ja vinkkejä, juuri nyt käytetään paljon nahkaisia yksityiskohtia, geometrisiä kuvioita ja kimallusta. Näistä kuvista voit hakea tuunaus-aiheisia vinkkejä itsellesi oman vaatekaappisi uudistukseen.

Nahkaiset olkakoristeet

Trikoiselle peplumpaidalle toi hieman särmää olkapään kohdalle laitetut nahkaiset tuunaus7yksityiskohdat. Leikkasin nahkapalat vanhasta kirpputorilta ostetusta nahkatakista. Jos haluat käyttää nahkaisiin yksityiskohtiin halpaa kirpparinahkatakkia, kannaattaa valita takki jonka nahka on mahdollisimman ohutta ja sileää. Sitä on todella helppo leikata eikä se paina tai tunnu tönköltä vaatteessa.

Palat liimasin kiinni kangasliimalla, joka kestää pesun ja kulutuksen ja on tarkoitettu kankaan lisäksi nahkalle ja monille muille materiaaleille.

Nahkaiset olkakoristeet sopivat niin mekkoihin kuin t-paitoihinkin, ja esimerkiksi nahkaiset taskut näyttävät hyvältä olkapääkoristeiden kanssa. Omaan paitaani aion yhdistää nahkaisen vyötärövyön, se luo samanlaista lisäsärmää kuin nahkatasku.

Nahkayksityiskohta: geomertrinen kuvio

Hyödynsin vanhaa nahkatakkia myös suunnitellessani geometristä kuviota tavalliseen pitkän tuunaus2malliseen t-paitaan. Rentoon t-paitaan mielenkiintoinen kuvio sopi oikein hyvin. Aloitin nahkakolmioita leikkaamalla ja asettelemalla niitä kuvioksi. Lopullinen kuvio muotoitui äkkiä muistuttamaan hieman kompassia. Esimerkiksi uusissa H&M:n vaatteissa on käytetty myös geometrisiä nahkakuvioita. Liimasin kangasliimalla myös nämä nahkapalat, pysyvyyden voi varmistaa myös ompelemalla palat kiinni.

Tällaisen paidan voi hyvin yhdistää pillifarkkuihin tai legginsseihin, tai lisätä naisellisuutta lisäämään kynähameen ja sukkahousut. Lisäksi villatakki tuo rentoutta, kun taas bleiserillä saa asukokonaisuuteen ryhtiä. Yhdistä vielä pari graafisia korvakoruja, kaulakoru tai käsikoruja, ja tyyli on valmis. Ulos voi lisätä kaulahuivin lisäksi pipon tai villakankaisen lierihatun.

Kimallusta trikootakkiin

Löysä trikootakki sai ihanaa kimallusta ja ryhtiä paidan sisäreunoihin liimatuista strasseista. tuunaus6Lisäämällä tämän takin asusta tulee välittömästi mielenkiintoinen ja säihkyvä, muu asu voi olla hyvinkin pelkistetty. Strassein voi koristella myös tavallisen paidan helmaa tai kaula-aukkoa, tai miksei vaikka koko paidankin!

Kiinnitin strassit myös tuolla yleisliimalla, että ne kestäisivät pesua ja pysyisivät hyvin.  Kiinnitin ensin suuremmat strassit koko matkalle noin viiden sentin välein, sitten hieman pienemmät väleihin. Pieni liimatippa strassin keskelle riittää, näin varmistetaan ettei liimaa pursua yli, kun strassi painetaan paikalleen.

Strassit ovat monikäyttöisyydessään ihania myös huiveissa, hanskoissa, kengissä ja laukuissa. Strassit tuovat kaunista hohtoa myös juhlatoppiin tai -mekkoon, näin ei välttämättä tarvitse lisätä edes koruja. Tämä trikoinen takki tuo ripauksen kimallusta arkipukeutumiseenkin.

Kimaltavat korkokengät

tuunaus4Yksinkertaiset peruskorotkin saavat juhlavaa näyttävyyttä kimaltavilla koroilla. Laitoin korkoihin säihkyviä eri kokoisia strasseja tuomaan vaikuttavamman kokonaisuuden. Korkojen tuunaukseen voi käyttää luovuutta, strasseja voi laittaa riviin tai vaikka harvakseltaan peittämään koko kengän.

Käytössäni oli pussillinen eri kokoisia ja värisiä strasseja sekä pienempien strassien valikoima. Kummastakin jäi vielä paljon jäljelle. Pienimpien strassien kiinnittäminen oli niin pikkutarkkaa, että otin pinsetit apuun. Kastoin pinsettien avulla strassin liimatippaan ja asettelin sen paikoilleen.

Upeat korot ovat juhlavat, ja itse juhla-asu voi olla pelkistetty. Lisäämällä kullanhohdetta koruihin tai hiuskoristeisiin korostat säkenöiviä kenkiä. Nämä korot auttavat erottumaan joukosta ja loistamaan juhlavassa tilanteessa.

 

Miksi tuunaus kannattaa?

  • Tuunaamisen myötä/avulla saat vanhan vaatteen tai asusteen uudelleen käyttöön. tuunaus8Kierrätys kannattaa aina!
  • Saat piristystä asukokonaisuuteesi.
  • Askartelu ja tuunaus kasvattavat luovuuttasi, olet oman elämäsi vaatesuunnittelija.
  • Säästät rahaa!
  • Tuunaus on mukavaa ajanvietettä yksin tai porukalla. Helpot ohjeet auttavat onnistumaan käsitöissä vasta alkavankin.
  • Saat uniikkeja ja omannäköisiä vatteita tai asusteita.
  • Kun tiedät jo valmiiksi mitä haluat, säästät aikaa tietyn vaatteen tai asusteen etsimisessä.
  • Näet työn lopputuloksen heti, voit pitää itselläsi valmiin työn tai ilahduttaa lähimmäistä lahjalla.

 

Mikä tuunatuista asusteista on sinun suosikkisi? Kommenttikenttään saa jakaa myös omia tuunausvinkkejä tai ajatuksia näiden vinkkien muokkaamisesta omaan käyttöön.